Wie kind van God is, die is missionair.

In onze gemeente denken we veel na over missionaire gemeente. In het beleidsplan staat als rode draad: we willen meer naar buiten. Ik preekte daar wat over, we bespraken het in de kerkenraad. Er waren al best wat plannen in mijn hoofd en soms kregen ze al wat vorm. Tot iemand mij vroeg: ‘ Is dit de nieuwste hype?’ Er is sprake van een hype, dacht ik, als mensen het gevoel hebben dat ze van alles moeten doen, omdat ze anders niet goed bezig zouden zijn.

Dat staakt haaks op wat ik geloof. God accepteert ons, onvoorwaardelijk. Het is goed zoals je bent. Hij raakt ons aan met al zijn liefde. Hij is de gulheid zelve. In die overlopende goedheid stuurt God eerst zijn Zoon naar ons en via die Zoon wordt de Geest van God naar de aarde gezonden. Dat is de werkelijkheid waarin ik leef: God geeft zichzelf aan ons. Ik ben een kind van God dat vrij kan leven en bewegen. Kinderen die spelen doen niet moeilijk als er andere kinderen voorbij komen. ‘ Doen jullie mee met voetballen?’ ‘ Ja!’ Er worden nieuwe teams gemaakt en de bal rolt weer. Het spel wordt natuurlijk veel leuker als anderen ook meedoen. Natuurlijk maken kinderen ook ruzie wie met welke duplopoppetjes mogen spelen, maar ze hebben de aangeboren neiging om anderen in hun spel te betrekken. Zo is het ook met mij als kind van God. Ik speel op deze aarde zoveel leuker en mooier en zinniger als ik weet dat ik een kind van God ben. Daar wil ik anderen bij betrekken.

Zo word ik getrokken in die beweging die bij God begint. Hij stuurt zijn Zoon. Via zijn zoon komt de Geest van God in de wereld en in mij. Ik word opgenomen in de liefde van God. Ik word kind van God. En dan word ik meegenomen in die beweging naar de mensen heen. Gods liefde wordt vervuld als de hele wereld gevuld wordt met die liefde. Ik wil meedoen en ik wil dat anderen meedoen. 

Hoe dat werkt? Een kerkdienst nodigt uit voor mensen om in te stappen in dat wonder van kind van God zijn. Dat zijn geen speciale kerkdiensten, maar de gewone normale diensten. Kom je al jaren in de kerk, dan krijg je zin om mensen uit te nodigen anderen mee te nemen. Wie wil er niet meespelen in dit geweldige spel? Meedoen met dat spel is trouwens niet lid worden van een kerk. Maar het is voor alles, dat je God kent. En de Alphacursus? Dat is een goede manier om te zien hoe het is om te leven van de gulheid van God. Dat is een mooi leven, waar mensen om elkaar geven, samen eten. Wie nodig je uit om mee te nemen? Maar nog veel belangrijker zijn al die dagelijkse contacten met mensen. Daar kan het zomaar zichtbaar worden, dat jij al weet hebt van dat wonder van Gods gevende liefde. Wie zoveel krijgt, loopt over.

Nee, we moeten niet van alles gaan organiseren om meer missionair te worden. Missionair ben je, als je kind van God bent. Het is vooral het werk van de Geest. Waar die stroomt en mensen kind van God maakt, daar wordt de kerk vanzelf missionair.

Oktober 2013

Meer gedachtenMijn boek
over de  Geest
van God 

 

Boek over 
rouw
Klik  op de foto. 

      Gastenboek

Uw ervaringen delen?
Vul ons GASTENBOEK in!