Karaktervorming met Koning Jezus

 Wie naar de sportschool gaat, doet dat om speciale spiergroepen te trainen. Elk onderdeel van het menselijk lichaam heeft zijn eigen apparaat. Op die manier kan je werken aan je zwakke plekken. De kerk heeft dat heel weinig: oefeningen om echt te werken aan karakterfouten. Wat zou het mooi zijn als je juist in de kerk kan trainen om te groeien. Er is veel aandacht voor het feit dat we discipelen moeten zijn en dat we moeten werken aan ons karakter. Maar waar blijven de cursussen om minder agressief te worden, of om minder hebzuchtig te zijn?

Het materiaal voor de huiskringen  voor dit jaar nodigt je uit om een sportschool voor je karakter te zijn. De kern van de gesprekken gaat over de zeven hoofdzonden zoals ze in de geschiedenis van de kerk zijn benoemd. Vanuit het negatief, de zonde, wordt het positief, de deugd goed zichtbaar. Het idee is om echt door te praten over waarin je kan groeien. Gesprekken over wat er mis gaat in je eigen leven worden soms dichtgesmeerd met opmerkingen als: ‘Ach, daar hebben we allemaal wel last van.’ Of ‘We blijven allemaal zondige mensen.’ Maar op die manier nemen we niet serieus dat God echt wil dat we veranderen voor Gods koninkrijk.

Het gaat dit jaar in de huiskringen niet alleen maar om veranderen van karakter. Het gaat erom dat we bruikbaarder worden voor Gods koninkrijk. Of om het anders te zeggen: We moeten worden als koning Jezus. Zijn karakter wordt beschreven in de bekende zaligsprekingen aan het begin van de Bergrede. Als we ons richten op hem, dan voorkomen we ook dat de verkeerde mensen zich aangesproken voelen. Dat kan je goed zien bij nederigheid tegenover trots. We moeten onze trots afleggen, maar dat geldt niet voor hen die zich hun hele leven vertrapt en nietswaardig voelen. Pas wie weet wie zij is in Christus kan haar trots afleggen. Alleen wie weet dat hij Gods geliefd kind is, kan kiezen voor nederigheid. Dit krijg je scherp als je bijvoorbeeld leest hoe Christus de voeten wast van zijn leerlingen. Dat doet hij omdat hij weet welke positie hij bij God heeft. Door op Christus te letten zie je precies hoe je je karakter moet veranderen.

Ik hoop dat de huiskring een sportschool voor ons karakter wordt, waar we in alle veiligheid en geborgenheid kunnen trainen voor het echte werk: leven in Gods koninkrijk.

Bij de start van de huiskring seizoen 2015 2016Mijn boek
over de  Geest
van God 

 

Boek over 
rouw
Klik  op de foto. 

      Gastenboek

Uw ervaringen delen?
Vul ons GASTENBOEK in!